تاریخ خبر : ۱۳۹۹/۱۱/۱۹
تعداد بازدید : ۱۹۵۵
تهیهی "اطلس باد" برای دنیا؛ اقدامی برای پیشبرد انرژیهای تجدیدپذیر
پژوهشگران انرژی بادی به تازگی اطلسی منتشر کردهاند که در آن تمامی مناطقی که باد با سرعت بالایی میوزد مشخص شده است. هدف از اینکار کمک به مهندسان برای شناسائیِ مناطقِ مناسب برای نصبِ توربینهای بادی در سراسر دنیا است. این اطلس اولین نقشهی یکپارچه از وضعیت باد در مناطق مختلف دنیا است که به صورت عمومی در دسترس قرار گرفته است.
منشأ باد یک موضوع پیچیدهاست. از آنجایی که زمین بهطور نامساوی به وسیله نور خورشید گرم میشود بنابراین در قطبها انرژی گرمایی کمتری نسبت به مناطق استوایی وجود دارد همچنین در خشکیها تغییرات دما با سرعت بیشتری انجام میپذیرد و بنابراین خشکیها زمین نسبت به دریاها زودتر گرم و زودتر سرد میشوند. این تفاوت دمای جهانی موجب به وجود آمدن یک سیستم جهانی تبادل حرارتی خواهد شد که از سطح زمین تا هوا کره، که مانند یک سقف مصنوعی عمل میکند، ادامه دارد. بیشتر انرژی که در حرکت باد وجود دارد را میتوان در سطوح بالای جو پیدا کرد جایی که سرعت مداوم باد به بیش از ۱۶۰ کیلومتر در ساعت میرسد و سرانجام باد انرژی خود را در اثر اصطکاک با سطح زمین و جو از دست میدهد. یک برآورد کلی اینگونه میگوید که ۷۲ تراوات انرژی باد بر روی زمین وجود دارد که پتانسیل تبدیل به انرژی الکتریکی را دارد و این مقدار قابل افزایش نیز هست.
به گفتهی «سارا پرایِر» نویسندهی این مقاله: «گسترش مقرون به صرفهی انرژی بادی در سراسر دنیا با دسترسی به این نقشه فراهم شده است. با داشتنِ اینگونه اطلاعات میتوان با اطمینان نوعِ توربینِ بادی برای هر منطقه را انتخاب کرد و در نتیجه تولید انرژی الکتریکی بهطور فزایندهای مقرون به صرفهتر خواهد شد.» دانستنِ سرعت بادهای شدید برای طراحی توربینهای بادی و یکپارچگی نوعِ این توربینها در مزارعِ بادی بسیار حائز اهمیت است. تا پیش از این پیشبینی سرعت بادهای شدید در پروژهها به صورت تخمینی انجام میگرفت زیرا تنها راه اندازهگیری سنجشهای محدودی بود که فقط در همان مناطق انجام میشد.
تا پایان سال 2019 ظرفیت تولید انرژی توربینهای بادی 651 گیگاوات بود که تقریبا 90 درصد این توربینها در ساحلها نصب شدهاند. بنابراین انرژی بادی هماکنون 1700 تراوات بر ساعت انرژی الکتریکی تولید میکند یا به بیانی دیگر 7.5 درصد کلِ انرژی الکتریکیِ تولید شده در جهان. سهم آمریکا از این تولید انرژی 17 درصد، اروپا 31 درصد و چین 36 درصد است. توربینهای بادی که میتوانند انرژی الکتریکی را بدونِ تولید کربن فراهم کنند در حال حاضر در 90 کشور دنیا بکار گرفته شدهاند.
از این اطلس علاوه بر اینکه طراحانِ انرژی بادی میتوانند بهره ببرند، شهرسازان برای تهیهی نقشههای خود و مهندسان در تهیهی بهتر سیستمهای حمل و نقل و ساختمانی (مانند ساخت پلهای بلند) میتوانند بهرهمند شوند.
نتایج این پژوهش در نشریه نیچر انرژی به چاپ رسیده است.