تاریخ خبر : ۱۳۹۹/۱۱/۲۷
تعداد بازدید : ۱۰۳۶
دارویی که مفهوم چاقی را تغییر خواهد داد
اگر بخواهیم به سادهترین روش، علت چاقی را بیان کنیم باید بگوییم زمانی که انرژیِ وارد شده به بدن بیش از انرژی مصرفی باشد اضافه وزن بهوجود میآید اما در حقیقت هیچ چیزی در مورد این عارضهی پیچیده؛ ساده نیست.
چاقی مفرط که هماکنون بسیاری در سراسر دنیا با آن دست به گریبان هستند، نه تنها تحملش برای افراد سخت است بلکه شناخت آن برای دانشمندان بسیار مشکل است و از آن گذشته درمانش به صورت طاقتفرسایی سخت است.
به غیر از تغییر عادتهای روزانه (خوردنِ غذاهای سالم و ورزش کردن) تنها دو راهکار برای مبارزه با چاقی وجود دارد: جراحی و استفاده از قرصهای لاغری.
جراحی روشی تهاجمی است و ممکن است تبعات ناگواری در پی داشته باشد. در مورد داروها باید گفت که علاوه بر اینکه در خیلی موارد به خوبی کار نمیکنند؛ میتوانند اثرات جانبی ناخوشایندی نیز داشته باشند.
اما حالا در یک روش درمان آزمایشی که توسط پژوهشگران انجام گرفته و بهتازگی به چاپ رسیده؛ شاید درهای جدیدی برای مبارزه با چاقی به سوی مردم باز شده باشد. در آزمایشی با شرکت 2000 نفر از 16 کشورِ دنیا به صورت هفتگی داروی سماگلوتید (semaglutide) که سالهاست به عنوان داروی درمان دیابت نوع 2 مورد استفاده قرار میگیرد به شرکت کنندگان داده شد. همچنین به گروه کنترل آزمایش به جای داروی اصلی دارونما داده شد. به هر دو گروه (گروه اصلی و گروه کنترل) آموزشهای لازم برای بهینه کردنِ سبک زندگیشان برای کم کردن وزن داده شد.
در پایانِ آزمایش گروهی که شرکتکنندگانش دارونما دریافت کرده بودند تغییرات بسیار کمی در وزنشان حاصل شد در حالی که در گروه اصلی تغییر وزنی محسوس مشاهده شد. بعد از 68 هفته مصرف داروی سماگلوتید (که اشتها را کم میکند) شرکتکنندگان در آزمایش به طور میانگین 14.9 درصد از وزن خود را از دست دادند. همچنین بیش از 30 درصد از شرکتکنندگان 20 درصد از وزنشان کاسته شد.
به صورت کلی بنابر نتایج حاصل از این آزمایش، این دارو دوبرابر مفیدتر از داروهای حال حاضر است و نتایجی نزدیک به روش جراحی در پی دارد.
به گفتهی «رِیچل باترهام» نویسندهی این مقاله: «هیچ دارویی از نظر کارکرد حتی نزدیک به سماگلوتید نیست و این دارو به راستی بازی را تغییر خواهد داد. برای اولین بار مردم تنها با استفاده از دارو میتوانند نتایجی مشابه با جراحی کسب کنند.»
علاوه بر کاهش وزن، شرکت کنندگان گزارش از بهبود در کیفیت کلی زندگی خود دادهاند و همچنین وضعیت قلبی بهتری پیدا کردهاند.
هرچند نتایج بسیار امیدوار کننده است اما استفاده از این دارو بدون عوارض جانبی نیست. در هر دو گروه آزمایش، عوارضی مانند سرگیجه و اسهال مشاهد شد. اگرچه این عوارض گذرا بود اما باعث شد تا 60 شرکت کننده در گروه اصلی از ادامهی مصرف دارو منصرف شوند این تعداد در گروهی که دارونما مصرف کرده بود 5 نفر بود. در حال حاضر این دارو به صورت هفتگی تزریق میشود در حالی که در نهایت به نظر میرسد که مصرف کنندگان مصرف آن به صورت قرص را ترجیح دهند. و نکتهی مهم این است که هنوز اطلاعاتی در مورد شرکتکنندگان مدتها بعد از اینکه مصرف دارو را متوقف کردند در دسترس نیست.
در هر صورت اگر مطالعات بعدی به پرسشهای باقی مانده پاسخ دهد باید منتظر یک داروی تعیین کننده برای مبارزه با چاقی مفرط در بازار بود.
نتایج این پژوهش در آخرین شماره نشریه The New England Journal of Medicine به چاپ رسیده است.