
تاریخ مقاله : ۱۳۹۸/۱۱/۰۶
تعداد بازدید : ۱۴۳۹
برندگان نوبل فیزیک 2019
آکادمی سلطنتیِ علوم سوئد که در سال 1901 اولین جایزهی نوبل را اهدا کرد جایزهی نوبل فیزیک 2019 را به سه تن از دانشمندانی که کشفیات انقلابیِ نظری و تجربی در زمینهی کیهانشناسی و ستارهشناسی داشتند تقدیم کرد. جایزهی نوبل فیزیک امسال به کشفیاتی پیرامون ساختار و تاریچهی کیهان و همچنین کشفِ یک سیاره که در حول ستارهاش در خارج از منظومهی شمسی میچرخد به جیمز پیبلز، مایکل مهیر و دیدیه کوئلوز رسید.
مدل مهبانگ، کیهان را از زمانی بسیار ابتدایی تعریف میکند، تقریبا 14 میلیارد سال پیش، زمانی که دنیا بسیار داغ و چگال بود. از آن زمان به بعد، کیهان در حالِ انبساط است و بزرگتر و سردتر میشود. تقریبا 400000 سال پس از مهبانگ، دنیا شفاف شده و نور قادر به عبور از میانِ فضا شد. حتی امروز، این تشعشعِ کهن در پیرامونِ ما یافت میشود و در خود رازهایی از دنیا پنهان دارد. با استفاده از تئوریها و محاسباتِ ابداع شده توسط جیمز پیبلز، او توانست تا این رمز و رازهای کودکیِ کیهان را آشکار کند و در ادامه توانست روندِ فیزیکیِ جدیدی کشف کند.
نتایجِ این نظریه، جهانی را برای ما به تصویر میکشد که تنها 5 درصدش شناخته شده است، پنج درصدی که ستارهها، سیارهها، درختان و ما را تشکیل میدهد. 95 درصد باقیمانده از ماده و انرژی تاریک تشکیل شده است. این مسئله یک رمز و چالش برای فیزیک مدرن به شمار میآید.
در بخش ستارهشناسی یک کشف مهم و انقلابی دیگر انجام شد که تاثیر غیرقابل انکاری بر روی درک ما از چگونگی و امکان حیات فرازمینی گذاشت. در اکتبر سال 1995، مایکل مهیر و دیدیه کوئلوز اعلام کردند که سیارهای خارج از منظومهی شمسی کشف کردهاند. این برونسیاره در کهکشان راه شیری به دور ستارهی خود دوران میکند. این سیاره "51 پگاسی بی" نامگذاری شد و یک سیارهی گازی در ابعادی قابل مقایسه با سیارهی مشتری است.