
تاریخ مقاله : ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
تعداد بازدید : ۶۴۱۳
سیاهچاله ها برنده نوبلِ فیزیک سال 2020
"راجر پنروز" فیزیکدان نظری سرشناس، نیمی از جایزهی نوبل امسال را به علت کشف اینکه «تشکیل سیاهچالهها پیشبینیِ مستقیمِ نسبیت عمومی است» از آنِ خود کرد. نیمی دیگر از جایزه به طور مشترک به "راینهارد گنزل" و "آندرا گز" به علت «کشف جسم چگالِ ابرسنگین در مرکز کهکشان راه شیری» رسید.
هر سه فیزیکدان برندهی نوبل امسال به علت کشفیاتشان پیرامون یکی از عجیبترین پدیدههای دنیا به نام سیاهچاله موفق به دریافت این جایزه شدند. سِر راجر پنروز، فیزیکدان و ریاضیدان برجسته انگلیسی است. وی تز دکترای خود را در دانشگاه کمبریج نوشت و اکنون استاد بازنشسته دانشگاه "آکسفورد" است. وی نظریه جدید، فرضیه تویستر، را مطرح کرده است. بسیاری از دانستههای بشر در مورد سیاهچالهها مدیون کشفیات پنروز است. پنروز شخصاً و با کمک دیگران از جمله فیزیکدان نظریّه پرداز، استیون هاوکینگ توانسته است قضایایی را در توصیف سیاهچالهها ارائه دهد. او ثابت کرده است، ستارهای که جرم زیادی دارد، پس از نابودی به یک سیاهچاله تبدیل خواهد شد. راجر پنروز نشان داد که قوانین نسبیت عام منجر به تشکیل سیاهچاله میشود.
راینهارد گنزل و آندرا گز هر کدام گروهی از اخترشناسان را رهبری میکنند که از اوایل دهه ۱۹۹۰ در مطالعاتشان به بررسی منطقهای به نام کمان A در مرکز کهکشان ما متمرکز شده بودند. این دو کشف کردند که حرکتهای مداری ستارگان در کهشکشان توسط اجسام بسیار سنگین و نامرئی در مرکز کهکشان اداره میشوند. یک سیاهچالهی ابرسنگین تنها توضیح کنونی در مورد این حرکات مداری است. تقسیم جایزه نوبل میان چند دانشمند که در زمینههای مرتبط فعالیت دارند، امری باسابقه به شمار میرود. سال گذشته نیز نوبل فیزیک به طور مشترک به یک دانشمند کانادایی و دو دانشمند سوئیسی اهدا شد. خانم گز چهارمین زنی است که تاکنون موفق به دریافت جایزه نوبل فیزیک شده است. او در واکنش به دریافت این جایزه گفت: «امیدوارم بتوانم الهامبخش دیگر زنان جوانی باشم که وارد این رشته میشوند.»
جایزه نقدی نوبل فیزیک امسال حدود یک میلیون و صد هزار دلار است که نیمی از آن به پنروز و نیم دیگر آن به گز و گنزل تعلق میگیرد.